ÖNERİ

Kitap Önerisi: Zor Sevdalar

Kitap önerisi köşemiz, İtalyan bir ailenin çocuğu olarak Küba’da gözlerini yaşama açan Italo Calvino’nun Zor Sevdalar‘ı ile devam ediyor.

Kitaba geçmeden önce hemen belirtmek isterim ki, Zor Sevdalar Calvino’nun 1949’dan 1967’ye kadar kaleme aldığı 13 öyküden oluşuyor. Elimde bulunan kitap YKY baskısı olsa da kitabın derlemesi ve ismi Can Yayınları’na ait. Çevirmen, sinema eleştirmeni ve yazar Rekin Teksoy‘un da bu projede yeri çok büyükmüş. Zaten öykülerin biri dışında tüm çevriler kendisine ait.

Bu detayı belirttikten sonra yazarımızı yakından tanıyalım.

Kimdir Italo Calvino?

Calvino, başta da belirttiğim gibi İtalyan bir ailenin çocuğu olarak 1923 yılında Küba’da dünyaya geliyor. 12 yaşındayken ailesi ile beraber İtalya’ya taşınan yazar, İkinci Dünya Savaşı hareketine katılır. İlk öyküsü 1945 yılında yayımlanan Calvino, yazarlığının yanı sıra editör ve gazeteci olarak tanınıyor.

Savaşın bitmesinin ardından İtalyan edebiyatının usta kalemleri arasında anılan Italo Calvino 1985 yılında yaşama gözlerini kapar. Geriye ise birbirinden kıymetli eserler bırakır. Bu eserlerden bazıları şunlar: İkiye Bölünen Vikont, Ağaca Tüneyen Baron, Varolmayan Şövalye, Kozmokomik Öyküler, Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu, Jaguar Güneş Altında, Sıfır Zaman

Şimdi, gelelim esas konumuza: Zor Sevdalar!

Zor Sevdalar Ne Anlatıyor?

Bu sefer düz bir konu anlatımından ziyade farklı bir yöntemle gitmek isterim. Öyle ki kitap önerisi olarak ele aldığım Zor Sevdalar‘ın ne anlattığını ifade edebilmek için sanırım en doğru yol, zor sorular etrafında dolanmak olsa gerek. O halde başlayalım!

Aşk kavuşmak mıdır, kavuşamamak mı?

İletişim kurduğumuzu düşünsek de sahi birbirimizi ne kadar anlıyoruz ya da acaba anlıyor muyuz?

Sevmek yan yana mı olmak demektir?

Sessizlik her zaman susmak anlamına mı gelir?

Sessizlik kabulleniş midir, haykırış mıdır?

İki kişinin vereceği en zor karar nedir?, Severken ayrılmak mı, devam etmek mi?

İşte, bu soruların peşine takılıp derinlere dalmak istersen Zor Sevdalar senin için doğru adres! 13 öykünün ortak noktası, farklı hikâye ve karakterler üzerinden yukarıdaki sorularla temas halinde olması.

Kapanış…

Yazımı sonlandırmadan önce, belirtmem gerekir ki kesinlikle kitap önerisi olarak sunulmaya değer yapıtlar arasında yer alsa da Zor Sevdalar, oldukça uzun betimlemelerle dolu. Kitabı takip etmesi bakımından bu beni zorladı. Hemen hemen her hikâyede yer alan bu uzun betimlemelerin yalnızca beni tamamıyla içine çeken birkaç örnekte çok da rahatsız etmediğini de eklemek isterim.

Son olarak, artık öneri köşelerinde benim için bir klişe haline gelen, “Bu kitap bir şarkı olsaydı ne olurdu?” sorusunu yanıtlamadan geçmek istemem. Buyurun:

https://www.youtube.com/watch?v=fUM_hiU3p3w

Ahsen Kurtuluş Bilir

Felsefe ve Sosyoloji mezunuyum. Mezun olduktan sonra; Çocuklar için Felsefe (P4C), Akıl ve Zeka Oyunları Eğitmeni, İçerik Editörlüğü alanlarında sertifikalar aldım. Kendimi şöyle tanımlıyorum: Araştırıyor, Okuyor, İzliyor, Düşünüyor ve Yazıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir