Kadın

Melek Mosso: Çok Işık Var!

Melek Mosso hakkında konuştuğumuz yazımız sizlerle…

Bugün, 2018 yılından günümüze uzanan müzik kariyeriyle birlikte “Melek Mosso” diyeceğiz. Hikâyesinin derinlerinde bir yolculuğa çıkacağız.

Müziğe İlk Adımlar: Denizli, Aydın, İzmir, İstanbul

Melek Davarcı; 1988 yılının 11 Kasım’ında Kayseri’de dünyaya açıyor gözlerini. Henüz 7 yaşında iken ilk bestesini yapan Mosso, ailesiyle birlikte kendisi 5 yaşındayken Denizli’ye taşınıyor. 9 yaşına bastığında ise Denizli Belediye Konservatuvarı‘nda “Bağlama” ve “Türk Halk Müziği” dersleri almaya başlıyor.

Müziğe olan tutkusunu küçüklüğünden beri belli eden sanatçı, eğitimine Denizli Güzel Sanatlar Lisesi‘nde devam ediyor. Lise zamanlarında yan flüt çalan Melek Mosso, üniversite öğrenimini ise Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümü‘nde tamamlıyor.

Ayrıca koristlik ve solistlik yapan sanatçı, son sınıfta iken İzmir’e taşınıyor; Alsancak’a… Burada çeşitli mekânlar ve düğünlerde sahne alıyor; fakat bir zaman sonra ani bir karar vererek lisansın ardından İstanbul’a geliyor. İstanbul’da kuzenleriyle yaşamaya başlayan sanatçı, Kadıköy-Beşiktaş hattında yeteneğini konuşturuyor.

Birkaç ay süren çalışma sürecinin sonunda Aydın’da müzik sektöründen tanıdıkları aracılığıyla İstanbul’da bağlantılar kuran Melek Mosso, yine düğünlerde şarkı söylediğini fakat bundan asla gocunmadığını anlatıyor. Para kazanmak için animatörlük ve palyaçoluk yaptığını da samimiyetle açıklıyor Armağan Çağlayan’a. İstanbul’da olduğu süre boyunca ayrıca müzik öğretmenliği de yapan Mosso, bu işten de fazlasıyla keyif aldığından bahsediyor.

YouTube, Zbam the Band, Keskin Sınırlar

melek mosso

Melek Mosso’nun, müzik piyasasına girişi aslında YouTube ile başlıyor diyebiliriz. Fakat 17 yaşından beri sahne aldığı dipnotunu da düşmek isterim. Güçlü karakteri, keskin sınırları ve kararlarının arkasında duran karakteriyle bir kadın olarak bu sektörde var olmayı başarmış aslında. Ailesinin inancını da hep arkasında hissetmiş böylece.

Müzik dünyasındaki ezip geçilme, basamak olarak kullanılma, rahatsız edilme durumlarını kendisinin de deneyimlediğini söyleyen Mosso, bu tavırlara ve böyle insanlara karşı duvarlar ördüğünü ve bu sayede kendisini psikolojik olarak koruyabildiğini anlatıyor.

İnsan ve Yaşam‘a verdiği röportajda şu cümleleri kuruyor Mosso:

“Gençtik, paramız bittiğinde hemen enstrümanlarımızı çıkarır, bir sokağın başına oturur, çalar söylerdik. Sahnelerde, birilerinin altında söylemenin yorduğu zamanlarda vapura koşarak gitmiş, kendimi çok özgür hissetmiştim.”

Müzisyen arkadaşları ile “Zbam the Band” adında, swing ve caz tarzlarını benimsedikleri bir müzik grubu kuran Melek Mosso, bir şarkı yarışmasında jüri özel ödülü kazanarak Akustikhane stüdyosunda kayıt fırsatı yakalıyor. Arkadaşlarının Türkçe şarkı konusunda onu ikna etmelerinin üzerine videolar çekmeye başlıyor.

Dinlenme oranları zamanla artıyor; O Ses Türkiye’ye katılıyor Mosso. Yıldız Tilbe şarkılarını yorumlamasının ardından ise bu oranlar en üst noktaya ulaşıyor. Özellikle de “Vursalar Ölemem” parçasını söylemesinin ardından. 100 milyon üzeri bir izlenmeden söz ediyoruz. Henüz dinlemediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz!

“Bazen çok güzel eserler döneminde hak ettiğini bulamıyor. Zamanında Yıldız Tilbe’nin tutmamış ama bugün bildiğimiz şarkıları gibi. Albüme bakıyorsun o şarkı tutmamış ama şu an açıp dinlediğinde çok müthiş. ‘Vursalar Ölemem’ buna bir örnek. O zaman da dinlenmişti evet ama ben söyleyince üzerime oturdu. Ki Yıldız Tilbe gibi duayen, çılgınca söyleyen birinin ardından.”

Melek Mosso: “Ben hayatım boyunca hep mücadele verdim”

melek mosso kimdir

Mosso kelimesinin ne ifade ettiğini merak ediyorsunuz, biliyorum. Mosso, İtalyanca bir müzik terimi olup “gittikçe hızlanarak” anlamına geliyor efendim. Melek Mosso’nun başarılı kariyerini de şahane tanımlıyor böylece.

“Ben hayatım boyunca hep mücadele verdim. 7 yaşına kadar Kayseri’de yaşadım. Denizli’ye taşındığımızda kültürel kimliğim için savaş verdim. Sonra ailemin tutucu bakış açısını yenmek ve müzisyen olabilmek için savaştım. Erkek egemen toplum fikriyle savaştım. 23 yaşımda İstanbul’a gelince bu kez de İstanbul’la savaştım. ‘Şarkı söylerken elbise giy, topuklu ayakkabı giy!’den tacizlere kadar birçok şeyle savaştım. Hep savaşmak durumunda kalmak da beni güçlü yaptı. Annem babam bana ‘Çok inatçısın!’ der. Öyleyim çünkü söke söke alıyorum hayattan istediklerimi. Bu şekilde olması çok kıymetli. Benim gibi benden küçük kadın kardeşlerime bunu hissettirebiliyorsam, örnek de olabiliyorsam ne mutlu. İyi bir idol olabilmek, 20 yıl sonra da Melek Mosso olarak kalabilmek istediğim. Popüler, bir numara, en en olmak gibi kaygılarım yok. Sadece yaptıklarıma dönüp baktığımda içim rahat etsin isterim.”

Melek Mosso Müziği I: Sonsuz Bir Kaynak

Hiç Işık Yok (No.1 ile düet, 2017), Kedi (2018), Gölgen Yeter (2018), Vursalar Ölemem (2019), Yarım Kalan Sigara (No.1 ile düet, 2021), Hayatım Kaymış (2021) sanatçının en bilinen parçaları. “Hiç Işık Yok”, çıktığı zamanlarda “Çukur” dizisinde de kullanılmıştı hatırlarsanız.

No.1 ile Melek Mosso’nun uyumuna bayılmıştık! Pek tabii bu uyum tek bir şarkı ile sınırlı kalmamalıydı. Kalmadı da… 4 yıl sonra No.1 ile yeniden çalışan Mosso, “Yarım Kalan Sigara” ile en isyankâr duygularımıza dokundu. İçimizin en yaralı, en savunmasız ve aynı zamanda en çok koruduğumuz taraflarına.

Aslına bakarsanız kendisinin de bahsettiği üzere bir “mücadele” gücü var onda. Bu mücadele gücü, onun gerçek yaşama ve dünyanın sert köşelerine şarkılar yazmasına yol açmış bana göre. Gelip geçici dertlerin ötesinde, şarkılarında insanı küçük sorunlarından utandıran bir tat var. Bir başkaldırı, bir asilik, yıkılmazlık…

Ağlamayı sevmediğini, yalnızca çalışıp işine odaklandığını söyleyen sanatçı, yükselişini tam da buna bağlıyor. Bir prodüktörün, bir erkeğin arkasında ün kazanmadığının altını çiziyor. Şu anda yaşadıklarının bir zamanlar hayalini kurduğundan bahsediyor ve hayalini kurduğu her şeyin gerçekleşebileceğine inanıyor. Bu, kalbinden çıkan bir ışık gibi tıpkı. Sonsuz bir kaynaktan, kendine olan inancıyla birlikte çıkan çokça ışık. “Hiç ışık yok, farkındayım…” diyordu şarkıda Mosso. Kendisini kastetmiyordu çünkü. Kendisi hep ışıl ışıl.

Melek Mosso Müziği II: Modern Arabesk

“Sana sorsam uzağım kendimden,
Başımı alır giderim her savaşta.
Beni uzak tut yaralı kalbinden,
Kanatır, kırarım, üzerim tek bakışta.”

Şu anda ise “Yarım Kalan Sigara” ve “Hayatım Kaymış” parçalarını sıklıkla duyuyoruz. Özellikle de sosyal medyada. “Simsiyah bir gecenin öfkesiydi sözlerin. Hayat kırmadan anlat isterim. Yarım kalan sigara, boş şişeyle yan yana. Onlar arkadaş şimdi bana…”

Modern arabesk diyebilirim Melek Mosso’nun müziği için. Tabii bu naçizane, kendi yakıştırdığım kavram. Nostaljik arabeskin vurucu sözleri, yeni nesil ezgiler, yoğun bir duygu atmosferi ve zaman zaman Türkçe Rap katkısı… Modern arabeskin en keyiflisi Melek Mosso’nun sesinde, ilham perilerinde.

“Hayatım Kaymış” şarkısına ise Spotify reklamlarında denk gelmiş olabilirsiniz, şarkıyı dinlemenizin dışında. Ondan da pek hoşlanırız, dinlemelere doyamayız.

“Hayatım kaymış, hangi yönde olduğu bilinmez.
Gel bir gör beni, belki sensindir bunun sebebi.
Dur bir, “Yok” deme!
Düşünmeden hareket etme.
Mesailer harcamış bir sevgilin vardı!”

Sizin kendi kanatlarınız var. Kimsenin kanatları altında durmanıza ihtiyacınız yok

melek mosso

İran’da, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin rejim güçleri tarafından öldürülmesi ile başlayan ve dünyaya yayılan protestolara Melek Mosso da destek verdi. Kariyerinin ilk Harbiye Açık Hava Tiyatrosu konserinde Mahsa Amini için saçlarını kesti.

“Size şunu söylemek istiyorum: İran’daki kız kardeşlerimin yanındayım, onlar için söylüyorum. Kadın, yaşam, özgürlük. Bu gece tüm kadınlar adına söylüyorum şarkılarımı, özgürlüğümüzü kimse elimizden alamayacak!” 

Feminist duruşuyla kimi çevreleri rahatsız ediyor, Melek Mosso. Birileri rahatsız olacak elbet. Bu, sanatçıyı doğru bildiğinden döndürecek gibi değil. Isparta Uluslararası Gül Festivali kapsamında 6 ay önce sergilemesi planlanan performans, sanatçının “halkın inanç ve gelenekleriyle uyuşmayan konserler düzenlediği” ve “ahlaksızlığa özendirdiği” iddiasıyla iptal olmuştu hatırlarsanız. Melek Mosso, Milli Gençlik Vakfı ve Anadolu Gençlik Derneği tarafından hedef gösterilmişti.

Ağustos 2020’de Aqua Florya Hayal Kahvesi’nde verdiği konserde “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” cümlesini sarf ettiği için polislerce sahneden indirildiğini anlatmıştı: “Tecavüzler yaşanmasın diye ses çıkardığım için sahneden indirildim. Mikrofonum elimden alındı. Evime gelip hüngür hüngür ağladım. Bu nasıl bir ahlaki değer?”

Bütün bu engellerin hiçbiri onu sahneye çıkmaktan ya da kadınlarla dayanışmaktan alıkoyamadı. Alıkoyamazdı da… 1 Haziran 2022 tarihinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında Şişhane Meydan Açık Sahne’de oldukça kalabalık bir kitleye şarkılar söylemişti Melek Mosso. Yeni Türkü’den de okumuştu, Yıldız Tilbe’den de tabii, hem Sezen Aksu’dan da… Öyleyse kendisinin altın değerindeki konuşmasıyla sonlandıralım yazımızı:

“Bir gün özgürce giyinebildiğimiz, özgürce konuşabildiğimiz, saçımızın şekliyle vücudumuzun rengiyle, kahkahamızla, üslubumuzla, kurduğumuz cümlelerle değil, varlığımızla hayatta bütün olacağımız günün hayalini kuruyorum. Bu hayali istemekten, onun için şarkı söylemekten, konuşmaktan asla ve asla vazgeçmiyorum. Her şeyin çekirdekte başladığına inanıyorum, kadın-erkek diye değil, insan olarak konuşuyorum. Bir el, bir ses yükseliyorsa kadınıyla erkeğiyle onun önünde durun ve bizimle birlikte yürüyün dostlar. Biz kızlar zaten bu dünyada hakkımızı sürekli savunmak zorunda bırakıldık. Arkamızda durmanıza gerek yok, biz taş gibi yürüyoruz, yanımızda yürüyün yeter ki.“

Kaynakça

https://www.kazete.com.tr/feminist-sarkici-istanbul-sozlesmesi-yasatir-dedigi-icin-sahneden-indirildi

Medyascope TV

https://esitlikadaletkadin.org/melek-mosso-iranli-kadinlar-icin-sahnede-sacini-kesti/

https://www.ntv.com.tr/galeri/n-life/magazin/melek-mosso-mahsa-amini-protestolarina-destek-icin-sahnede-saclarini-kesti,SpfS3Ux19069JZmtRk2uBQ/brPkxPCsDkeZzfz5622ijw

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87ukur_(dizi)

https://tr.wikipedia.org/wiki/Melek_Mosso

https://www.karar.com/karar-biyografi/melek-mosso-kimdir-kac-yasinda-aslen-nereli-evli-mi-1689970

https://www.cnnturk.com/magazin/melek-mosso-kimdir-kac-yasinda-melek-mosso-nereli

https://www.insanveyasam.com/melek-mosso-roportaji-1423/

https://www.muzikhabercisi.com/20441/roportaj/melek-mosso.html

Melek Mosso: Her gün bir şehirdeyiz, evime bile gidemiyorum

Benan Çelik

24 Mart 2000 tarihinde İstanbul’da doğdum. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunuyum. Kazan Kültür ve Tabure Kültür Sanat dergisinde içerik üreticiliği yapmaktayım. Çocukluğumdan beri yazı yazmaya tutkunum; şiir, öykü, deneme, makale, şarkı sözü ve film senaryosu gibi türlerde ürünler veriyorum. Dünyayı sinematik değer uğruna romantize ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir