ÖNERİ

Kitap Önerisi: Buraya Kısıldık Sanırım

Kitap önerisi köşemizde Aslı Akarsakarya’nın öykü kitabı, Buraya Kısıldık Sanırım ile sizlerleyiz. Kitabın ilk baskısı 2021 yılında yapıldı. Gelin, yazarın ödüllü öykülerine genel bir bakış atalım.

Yazar Hakkında

Ankaralı yazar Akarsakarya ülkemizin üretken üreticilerinden. Mühendis, çevirmen ve fotoğrafçı da olan yazarın yayınlanmış üç kitabı bulunuyor. Öykü kitapları, Düşe Kalka ve Buraya Kısıldık Sanırım‘ı Yapı Kredi Yayınları ile , İçeride Kalanlar isimli romanını da Okuyan Us Yayın ile raflarda bulmak mümkün.

Kitap önerisi köşemizin konuğu ise 2021 yılında Yunus Nadi Öykü Ödülü’ne layık görülerek başarısını tescilledi. Yazarın Woman In Me (İçimdeki Kadın) isimli video belgesel projesine de aynı isimli web sayfasından ulaşmak mümkün.

Kitabın İçine Doğru

Buraya Kısıldık Sanırım, on sekiz öyküden oluşuyor. Öykü sayısının fazlalığına karşı doksan beş sayfalık bu kitap, okuruna zamanın nasıl geçtiğini hissettirmiyor. Öykülerde gündelik hayatın içinden karakterleri ve sahneleri bazen birinci bazen de üçüncü ağızdan anlatan Akarsakarya, görülenleri ve hissedilenleri sade ancak gerçekçi anlatımıyla taçlandırıyor.

Böylece okur; günbegün babasının hastalığının ilerleyişi izleyen bir evladın, uzun aradan sonra yeniden buluşan arkadaşların muhabbetlerinin, hayvanat bahçesinde rastlanan bir çift ile hipopotam arasındaki ilişkinin okuyucuları değil, kenardaki sessiz izleyicileri haline geliyor.

Buraya Kısıldık Sanırım’dan Altı Çizilen Cümleler

  • “Arada insan böyle şeyler yapmalı, hayata daha emin devam edebilmek için şüphelerini masaya yatırmalı ve hislerinin sağlamasını yapmalıydı.” (syf, 10)
  • “İnsan zeki yaratık. İstediği zaman dilediği gibi düşünebilmek için yeterli kanıtı bulabiliyor çevresinde.” (syf, 12)
  • “Sevmemek en kolay kaçış yolu idi, ben de sevmedim. Açıklamaya gerek yoktu. Açıklamak, anlaşmaya çalışmaktı çünkü ve izah ancak benzerler arasında anlamlıydı. Söylediklerimi mantıklı bulmaları gerekecekti, bulmazlarsa sevmeme hakkım da sorgulanabilirdi.” (syf, 15)
  • “Vazgeçiş bir anda olmuyor, aklın göremediği bir vakit başlamış ve sabrın sınırlarında dolanan bir yolculuğa benziyordu.” (syf, 20)
  • “Kötülük, diyordu hâkim, çoğu zaman niyetten doğmaz. (…) Bilakis, dedi, kötülüğün çoğu iradesizlikten doğar.” (syf, 25)
  • “Zaman tavus kuşuna benzer. O an olanlar kuşun gövdesiyse, peşinden sürüklenerek gelen alengirli kuyruk, anılardır.” (syf, 34)
  • “Hatırlamayı da unutmayı da kontrol edemediğimiz doğruydu. İşte bellek, hatıraların rastgele uçuştuğu büyülü yer içimizdeydi bizim, şüphe yok. Ama büyüsü şundandı ki biz de onun içindeyizdik. Bizimle yaşıyor ve bizi yaşatıyordu.” (syf, 36)

Son Olarak…

Buraya Kısıldık Sanırım‘ın sunduğu okuma deneyimi kısa ancak özgün. Özellikle uzun kurgularda dikkat sorunu yaşayanları, “reading slump”tan çıkış yolu için bir bilet arayanları ve Türk Edebiyatı’ndan özgün bir ses duymak isteyenleri memnun edeceğine inanıyoruz.

Kaynakça

Akarsakarya, Aslı. Buraya Kısıldık Sanırım. Yapı Kredi Yayınları YKY, 2022.

Selin Yüzüncüoğlu

Merhaba, ben Selin. İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden Ocak 2023’te mezun oldum. Her zaman özel ilgi alanım olan edebiyat hakkındaki bilgilerimi lisansta Edebiyat Kuramları, Dünya Edebiyatı ve Yaratıcı Yazarlık dersleriyle zenginleştirdikten sonra edebiyat alanında içerik üretmeye başladım. Lise yıllarında ağırlıkla Rus ve Türk Edebiyatı’na verdiğim dikkat şimdilerde Modern Dünya Edebiyatı üzerinde. Yine ağırlıklı olarak okumalarımı edebiyat üzerinden yaptığım toplumsal cinsiyet, feminist eleştiri ve amatör olarak ilgilendiğim fotoğraf ise beslendiğim diğer kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir