ÖNERİSinema

Film Önerisi: Sofra Sırları

Film önerisi köşemizde bu hafta Sofra Sırları filmi ile sizlerleyiz. 2017 Yılında ilk gösterimi Adana Altın Koza Film Festivali’nde yapılan film, her yönüyle Ümit Ünal imzası taşıyor. Yapım, hayatını kocasına adamış mutsuz bir ev kadınının hikâyesine odaklanmakta. Dram ve suç kategorisinde sınıflanan Sofra Sırları;

  • Demet Evgar
  • Fatih Al
  • Alican Yücesoy

gibi başarılı oyuncu kadrosuyla da adından söz ettiriyor. Filmi, genel hatlarıyla kişisel hayatı yok sayılan ve aşağılanan tüm kadınlar adına işlenmiş bir hikâye olarak değerlendirebiliriz. O halde gelin hep birlikte gerek hikayesi gerekse anlatım tarzı ile birçok mesaj bırakan yapımı incelemeye başlayalım!

Domates Kabuğu

Sofra Sırları‘nın hikâyesi, aslında her zaman karşılaştığımız sıradan bir ailenin trajedisi. Yapım, bu sıradanlığın da bazen sıra dışılığa dönüşünü aktarıyor. Film, hayatını kocasının peşinde heder eden Neslihan’ın yaşamına odaklanıyor. Neslihan büyükşehirde yetişmiş bir kadın. Kocası Ethem ise muhasebecilik yapan ve Anadolu’nun her köşesinde çalışan bir memur. Tabi eşi de onunla birlikte köy köy gezmekte. Peki, bunca emeğin karşılığı ne dersiniz? Aşağılanma, psikolojik şiddet ve değersizlik. Ethem için bir “domates kabuğu” bile buna yeter.

film önerisi

Neslihan bir ev hanımı olarak, kocasının işten çıkmasını bekleyen ve onun için harika yemekler yapan bir eş. Tabi böyle olması Ethem için önemli değil. Onun aklında Neslihan’ın aksine özgüveni yüksek ve farkındalığı olan kadınlar var. Komşusu gibi. Yani hem bir kadını bu hale getirirken hem de farklı bir kadın imajı arzulayan karakter profili ile karşılaşmaktayız.

İki Farklı Bakış Açısı

Film önerisi olarak değerlendirdiğimiz Sofra Sırları‘nda farklı kılan bir aktarım da söz konusu. Olayların yaşayış şekli ile Neslihan’ın anlatış şekli arasında kocaman bir uçurum söz konusu. Aslında Neslihan’ın anlattıkları belki de kocasıyla yaşamak istedikleri şeyler. Onun dünyasında Ethem’i görmek istediği yer tam olarak orası. Ama gerçekler ise bambaşka.

Hikâyenin bütününde önemli parçalar sunan bir başka nokta ise çiftimizin komşuları. Sürekli akşam yemeklerinde toplanan bu komşular, aynı zamanda Ethem’in iş arkadaşları. Tabi iş arkadaşlarının yanı sıra eşleriyle de Neslihan arasında bir bağ kuruluyor. Onun gibi komşuları da son derece monoton, duygusuzca akan hayatlarında her şeyi kabullenmiş durumdalar. Fakat kahramanımız, serüven boyunca bir sevgi bağına tutunmak için çabalıyor. Ama her defasında eli boş dönüyor. Yemekler ise onun kaçış noktası.

Peki olaylar nasıl başlıyor? Her akşamkinden farklı olarak o akşam Ethem eve telaşlı bir şekilde geliyor. Her zamanki tavrının aksine bu sefer karısına nazik davranarak bir şeyler anlatmaya çalışsa da nafile. Nihayetinde o gece yaşananlar, Neslihan’ı geri dönülmez yollara sokuyor. Evde yaşanan ölümler, Amerika’dan gelen komiserin dikkatini çekiyor ve olayları çözmek için ısrarcı davranıyor. Fakat Neslihan’ın zekası karşısında şaşıp kalıyoruz. Böylece film bizlere, çelimsiz görülen bir ev kadınının içinde baskıladığı o isyanı yeri gelince nasıl da güzel kullandığını aktarıyor. Zira Neslihan’ın soğukkanlı ve akıllıca yaklaşımlarına karşı hayret etmemek imkansız.

Amacına Ulaşmış Bir Trajedi

film önerisi

Özetle Sofra Sırları; üzerine düşünülmüş bir senaryo, oyunculuklar ve atmosfer açısından son derece etkileyici bir yapım. Soğuk kasaba havasını ve karakterlerin içindeki buhranları yansıtan gri puslu tonlar, hikayeye hizmet ediyor.

Oyunculuk açısından ise Demet Evgar adeta döktürmekte. Bir yanda duygusuz ve mutsuz bir kadını resmederken diğer yandan neşeli ve canlı haliyle karşılaşıyoruz. Adeta tek bir vücutta iki karakter yaşatıyor. Bizlere de bunu son derece başarılı bir şekilde sergiliyor. Sonuç olarak Ümit Ünal’ın yönettiği projenin bir kadın trajedisi olarak başarıya ulaştığını söyleyebiliriz. İzleyemeyenler için kaçırılmayacak bir film önerisi. Tabi yine son söz sizlerin. İyi seyirler.

Kübra Aktürk

1994 yılında Ordu'da doğdum. Üniversiteye kadar olan eğitimimi, Ünye'de tamamladıktan sonra 2012 yılında Ankara Üniversitesi Sinema Radyo Televizyon bölümünü kazandım. Öğrenim hayatım boyunca çeşitli eğitimler ve etkinlikler yoluyla kendimi geliştirmeye çalıştım. Gönüllü olarak "Beni Affet" dizisinde sanat asistanı olarak yer aldım. 2017 senesinde bölümümü bitirdikten sonra Tarih bölümünü de okuyarak eğitim sürecimi tamamladım. Radyo sunuculuğu, içerik yazarlığı gibi birçok çalışmalarda bulundum. Şu anda da dizi-film projelerinde reji asistanlığı yapmakta ve sinema üzerine içerikler yazmaktayım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir