Liste

Film Önerileri – I

Film Önerileri üzerine derlediğimiz listemiz sizlerle.

Bazen gündemdeki yapımları hızlıca tükettiğimizden, bazen de film aramakla vakit kaybetmek istemediğimizden film önerileri listesi hayat kurtarıcı olabiliyor filmseverler için. Fakat internette yer alan mevcut listelere hızlıca göz attığımızda, bu listelerde sıklıkla tüketilmiş filmlerin yer aldığını görüyoruz. Bu da oldukça can sıkıcı ve vakit kaybı olabiliyor. Bu nedenle sizin için hazırladığım listede klişelerden özellikle kaçınmaya özen gösterdim. Bununla beraber farklı ülkelere ait yapımlara yer verdim. Ayrıca tür konusunda hiçbir fark gözetmeksizin izlemekten keyif alacağınızı düşündüğüm sayıca az ama nitelik bakımından kaliteli olduğunu düşündüğüm filmler arasından bir seçme yaptım. Lafı daha fazla uzatmadan listemizde yer alan filmlere geçelim.

Dört Dörtlük Buluşma: Ruh Eşine İnanır mısınız? (2021)

Film Önerileri listemizin başında İngilizceye Four To Dinner olarak çevrilen yapım yer alıyor. Türkçeye ise Dört Dörtlük Buluşma olarak çevrilen yapımın orijinal adı 4 Mêta. Anlaşıldığı üzere film İtalyan yapımı ve Netflix içeriği. Yapımın, yönetmen koltuğunda Alessio Maria Federici oturuyor.

Yapımın çıkış noktası Spiritüalizm kaynaklı “ruh eşi” terimi. Bu nedenle filmin ruh eşi meselesini mercek altına aldığını söylemek mümkün. Üstelik bu işi çok da iyi başarmış. Peki nasıl?

Yapım, yirmi yıldır beraberlik sürdüren Sara ve Luca çiftinin arkadaşlarını evlerinde ağırladıkları bir günle selamlıyor seyirciyi. Tam da bu sahnede meseleyi hiç uzatmadan masaya yatırdığı konuyu açık ediyor yapım. Çiftin evlerine misafir olan Francesco, Luca ile konuşmasında ruh eşi meselesini gündeme getiriyor. Luca bunun büsbütün saçmalık olduğunu savunurken arkadaşı aksini iddia ediyor. Beyler eşlerinin yanlarına gittiklerinde onlar da tartışmaya dahil oluyor. Bu sırada Sara, Luca ile göz göze gelip “hadi onlara anlatalım,” diyor. İşte, film asıl olarak bu sahnenin ardından başlıyor.

Şöyle ki: İlk evlendikleri yıllarda çift bir deney yapmaya kalkışıyor. Bu deneylerini test etmek için ikisi kadın ikisi erkek dört bekar arkadaşlarını bir araya getiriyorlar. Aralarında da kimin kiminle beraber olacağına dair tahminler yürütüyorlar. Seyirci için heyecan ve merak dolu dakikalar böylelikle başlıyor.

Film boyunca dört kişinin farklı çift kombinasyonlarında paralel hikâyelerini izliyoruz. Bu noktada, şimdiden kafalarınızın karışacağını söylemeliyim. Çünkü sahneler boyunca hangi çift kombinasyonu gerçek, hangisi kurmaca diye düşünmekten kendinizi alamıyorsunuz. Bu olasılıklar kafa karıştırmasının yanında, aynı zamanda şimdiki zamanda hangi ilişkinin ve hangi çiftin devam ettiğine dair de bir hayli merak uyandırmakta. Ayrıca film ilişkilerin dinamiklerine bağlı olarak süreç içindeki gelişimlerine dair oldukça gerçekçi bir yaklaşım sunuyor.

Keyif alacağınızı düşündüğüm filmin süresi 1 saat 40 dk. Emin olabilirsiniz ki filmin nasıl olur da bir çırpıda bittiğini anlamayacaksınız!

Sen, Ben, Onlar ve Biz: Eş Değiştirme Deneyi! (2021)

Film Önerileri listemizin ikinci sırasında Almanya yapımı ve yine bir Netflix içeriği olan Du Sie Er & Wir yer alıyor.

1 saat 30 dk sürecek eş değiştirme deneyine hazırsanız başlayalım. Evet, yanlış duymadınız! Film, iki çiftin aralarında gerçekleştirdikleri eş değiştirme deneyinin ardından yaşananları konu alıyor. Bu deneyde tek bir kural var, o da çiftlerin birbirleriyle cinsel ilişkiye girmemesi. Bu deneyin çıkış noktası ilk başta kuru bir merak ve heyecan arayışı gibi görünse de deneyin ardında farklı dinamikler yatıyor. Bu nedenle sonunda ters köşe olmanız olası.

Öte yandan, film boyunca istemsizce kimin iyi, kimin kötü olduğuna dair düşüncelerle boğuşurken bir an evvel sonunun gelmesini bekliyorsunuz. Bu merak uyandırıcı yapım aynı zamanda ilişkilerin beraberinde getirdiği sorumluluklar, problemler ve çatlaklara da ayna tutuyor. Diğer bir yandan da sosyal medya ve iletişim teknolojilerinin ilişkileri günümüzde nasıl bir evrime uğrattığına.

Lulli: Düşünceleri Okumak Ne Kadar Kötü Olabilir? (2021)

Film Önerileri listemizin üçüncü sırasında yönetmen koltuğunda Cesâr Rodriges’in oturduğu, Brezilya yapımı Lulli yer alıyor.

Lulli; zeki, güzel, idealist ve bir o kadar da başarılı bir tıp öğrencisi. Fakat kendisinin bir kusuru var, o da insanları dinlememesi. Karşısındaki kişinin kim olduğu fark etmiyor Lulli için. Onun hiç kaybedecek vakti yok. Bu nedenle de en yakınlarının söylediklerini dahi kulak arkası ediyor. Kendi fikirleri, düşündükleri ve o an ne istediği her zaman için çok önemli! Tahmin edersiniz ki böyle bir karakterin başına gelebilecek en kötü şey düşünceleri okuyabilme yetisi olurdu.

İşte, film bu kurgu üzerinden seyirciyle buluşuyor. Geçirdiği bir kazanın ardından insanların düşüncelerini okuyabilen Lulli’nin hayatı alt üst oluyor. Eğer; eğlenceli, akıcı ve sizi çok da yormasını istemediğiniz bir film izlemek isterseniz Lulli tam size göre! Unutmadan belirteyim, yapımın süresi 1 saat 30 dakika.

Mükemmel Aile: Fazla Absürt ama Gerçekçi de (2021)

Film Önerileri listemizde sırada La Familia Perfecta yer alıyor. Adından anlaşıldığı gibi film İspanya yapımı. Aynı zamanda bir Netfilix içeriği. Filmin yönetmeni Arantxa Echevarria, süresi 1 saat 46 dakika.

Öncelikle hemen belirteyim, filmden çok yüksek beklentileriniz olmasın. Zaten yapım absürt-komedi olarak geçiyor. Fakat yine de bol mesajlı ve göndermeli bir film olduğunu da söylemeliyim. Ayrıca filmin ilk sahnelerinde klasik bir anne-oğul ilişkisi ve kayınvalide-gelin sorunsalının işlendiği gibi bir yanılgıya kapılmanız çok olası. Böyle gibi görünse de ilerleyen sahnelerde mesele bambaşka bir yere evriliyor.

Film, ailesine çok aykırı bir yaşam biçimine sahip olduğu görülen bir kadınla evlenmek isteyen Pablo ile selamlıyor seyirciyi. Pablo’nun ailesi “üst” sınıfta yer alan insanlar. Pablo’nın babası bilim insanı. Sessiz ve rahatına düşkün bir adam. Annesi Lucia ise önceden okul müdürlüğü yapan ve Pablo’nun doğmasıyla kendini tamamen çocuğuna ve eşine adamış bir kadın. Aile tahmin edersiniz ki, kendi yapılarına aykırı düşen kadını çocuklarına eş olarak layık görmemekte. Fakat Pablo’nun, annesine sevgilisinin köyüne ziyarete gitme teklifinin ardından olaylar bambaşka bir hal alıyor.

Filmin başında Lucia’yı itici bulabilirsiniz. Ancak ilerleyen sahneler boyunca Lucia’nın derinlerinde sakladığı sıkıntılarına şahit oldukça sempatinizi kazanması çok olası. Bu noktada, film tamamen kendi benliğinden vazgeçmiş ve hayatını ailesine adamış olan bir kadının kendini yeniden keşfetme yolculuğuna davet ediyor bizleri. Bunu yaparken de bol bol absürde de başvurmayı ihmal etmiyor.

Bu filmi izledikten sonra bana kalan, bir gerçeği hatırlamak oldu. O da hangi coğrafyada olursa olsun fark etmeksizin kadının her yerde aynı kadın olduğu. Kadının fedakarlıkları, kendinden vazgeçişi, hayatını başkalarına adayışı… İşte La Familia Perfecta bu gerçeklere absürt fakat etkili bir şekilde örnek oluşturuyor.

Hillbilly Elegy: Aile Kavramını Sorgulamaya Buyurun! (2020)

Film Önerileri listemizin son sırasında gerçek yaşamdan uyarlanan Hillybilly Elegy yer alıyor.

Hillbilly Elegy, JD Vance’ın aynı isimli kitabından uyarlama aynı zamanda. Bu kitapta Vance çocukluğuna, ailesiyle yaşadıklarına ve dönemin koşullarına yer veriyor. Filmde kendisini hayat veren oyuncu Owen Asztalos. Ben kendisinin oyunculuğunu çok beğendim. Tabii onun büyükannesine hayat veren Glenn Close’un da muhteşem oyunculuğunu unutmamak gerekir.

Yapım JD Vance’ın Yale’de hukuk öğrencisi olduğu zamanla başlıyor. Ardından genç adamın ani bir telefonla Ohio’daki memleketine yolculuğa çıkması ile olaylar gelişiyor. İlerleyen sahnelerde, küçük yaşlardan itibaren sorunlu bir ortamda yetiştiğine şahitlik ediyoruz Vance’ın. Film geçmiş ve şimdi arasında geçişlerle ilerliyor. Bu geçişler arasında; aile içi şiddet, hesaplaşmalar, yüzleşmeler ve tartışmalara yer veriliyor. Sonrasında yalnızca Vance’ın değil, aynı zamanda annesinin de sorunlu bir ailenin içinde büyüdüğünü görüyoruz. Böylelikle film “aile” kavramına dair ağır bir sorgulamaya çekiyor seyirciyi.

1 saat 57 dakikalık yapım, zaman zaman ağır ilerlese de tam olarak filmlerde gerçekçilik arayanlar için! Beni çok etkileyen bu yapımdan, büyükannesi ve Vance arasında geçen bir diyalogla yazımı sonlandırmak istiyorum:

Dünyadaki insanlar üçe ayrılır.

İyi Terminatörler, Kötü Terminatörler ve tarafsızlar.

Siz Ne Düşünüyorsunuz?

Sizler için derlediğimiz listemizi nasıl buldunuz? Filmleri izledikten sonra görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz. Eğer sizlerin önerileri varsa bizimle paylaşabilirsiniz.

Ahsen Kurtuluş Bilir

Felsefe ve Sosyoloji mezunuyum. Mezun olduktan sonra; Çocuklar için Felsefe (P4C), Akıl ve Zeka Oyunları Eğitmeni, İçerik Editörlüğü alanlarında sertifikalar aldım. Kendimi şöyle tanımlıyorum: Araştırıyor, Okuyor, İzliyor, Düşünüyor ve Yazıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir