Liste

Felsefe Kitapları-Başlangıç Listesi

Felsefe kitapları başlangıç listemiz sizlerle. Felsefeye ve felsefe kitaplarına olan ilgi geçmişe kıyasla bugün artmış vaziyette görünüyor.

Böyle olmasında, bilginin herkes tarafından ulaşılabilir hale gelmesini kolaylaştıran internetin payı oldukça büyük. Çünkü internet kullanımın yaygınlaşması birbirinden farklı medya araçlarının doğmasına yol açtı. Dolayısıyla bilgi akışı günden güne arttı. Bana kalırsa, felsefe bu gelişimlerden en büyük payı alan disiplinler arasında yer alıyor.

Bu noktada, internetin renkli ve bir o kadar da derin olan bu alanı kullanıcıların ayağına getirmiş olduğunu söylemek mümkün. Böyle olmasında pandeminin de etkisini unutmamak gerekir. Pandemi daha öncesinde yalnızca belli başlı şehirlerde düzenlenen felsefe atölyelerinin herkese erişimini kolaylaştırdı. Çünkü artık bu uygulamalar salgın nedeniyle çevrimiçi yapılmaya başlandı.

Ülkemizde felsefeye yönelik ilginin gözle görülür bir artış yaşamasından hareketle, bu yazıda felsefeseverler için giriş niteliği taşıyan bir liste hazırladım. Hemen şunu da belirteyim, listedeki kitaplar sıralanırken herhangi bir ayrım gözetilmedi.

Felsefenin Kısa Tarihi: Sokrates’ten Derrida’ya- Derek Jonhston   

Felsefe kitapları

Felsefe kitapları öneri listesinin başında Felsefenin Kısa Tarihi: Sokrates’ten Deriridaya yer alıyor. Kitap, felsefeyle ilk defa tanışacak olanlar için doğru bir seçim. Eserin adından da anlaşıldığı gibi, yazar Antik Yunan filozoflarından başlıyor işe. Ardından Orta Çağ, Rönesans ve Modern Çağ düşünürlerine yer veriyor kitapta. En son ise 20. yüzyıl filozoflarından bazı isimlere de yer veriyor.

Bu noktada, onun tercihinin felsefe tarihinde kilit öneme sahip olan filozoflardan yana kullandığını söyleyebilirim. Bu filozoflar arasında yer alan isimler ise şunlar: Sokrates ve Platon, Aristoteles, Epikuros ve Zenon, T.Aquinas, R. Descartes, Locke ve Montesquieu, B. Spinoza, D.Hume, I.Kant, K. Marx, F. Nietzsche, L. Wittgenstein, M. Heiddegger, J.P. Sartre, J. Derrida.      

Batı Felsefesi Tarihi Seti- Bertrand Russell   

felsefe kitapları

Felsefe kitapları listemizin ikinci sırasında yer alan kitap Batı Felsefesi Tarihi Seti.

İngiliz filozof, matematikçi ve tarihçi Bertrand Russell’ın kaleminden çıkma olan seri 3 ciltten oluşuyor. I. ciltte Russell İlk Çağ Felsefesini tüm detaylarıyla ele alıyor.  Kronolojik sıralamaya uygun olarak II. ciltte ise Orta Çağ Felsefesi ve filozoflarını kaleme alıyor.

Eserin son cildinde Modern Felsefe ile kapanış yapıyor. Ancak Russell’ın felsefe tarihi serisine çok da başlangıç kitabı olarak bakmamak gerekir. Bu nedenle, onun felsefe tarihi külliyatının felsefeyle daha önce tanışmış olanlar ve bu alanda biraz daha derinleşmek istenler için uygun olduğunu söyleyebilirim. Aksi halde, Rusell’ın felsefe tarihi setinin okuyucuyu zorlayabileceğini unutmamak gerekir.    

Felsefenin Öyküsü- Bryan Magee 

felsefe kitapları

Felsefe kitapları listemizin üçüncü sırasında yer verdiğimiz eser Felsefenin Öyküsü.

Bryan Magee, felsefeyi geniş kitlelere duyurmasıyla tanınan İngiliz yazar, politikacı ve filozof. Magee’nin kariyeri boyunca tek bir hedefi vardı. O da felsefeyle tanışmamış olanlara felsefeyi ulaştırmak ve felsefeyle tanışmak isteyenler için konuları açık hale getirmek. Onun kaleme aldığı eserler arasında yer alan Felsefenin Öyküsü yazarın amacını büyük ölçüde karşılıyor.

Söz konusu eser, felsefeyle tanışmak isteyenler için adeta bir rehber niteliğinde. Çünkü Magee’nin dilinin yumuşaklığı, felsefenin kavramlarını her kesimden okur için açık kılmakta. Bu nedenle eseri okuyacak okurlara yazarın dilinin yorucu olmadığını söyleyebilirim .

Alfa Yayınlarından çıkan kitabın başlıkları şöyle: 1) Felsefeye Çağrı, 2) Yunan Dünyası, 3) Hristiyanlık felsefesi, 4) Modern Bilimin Başlangıcı, 5) Büyük Akılcılar, 6) Büyük Deneyciler, 7) devrimci Fransız Düşünürler, 8) Alman Felsefesinin Altın Yüzyılı, 9) Demokrasi Felsefesi, 10) 20. Yüzyıl Felsefesi.

Gençler İçin Batı Felsefe- Luc Ferry  

felsefe kitapları

Felsefe kitapları listemizde yer alan bir diğer eser, Fransız akademisyen ve siyasetçi Luc Ferry tarafından kaleme alınan Gençler İçin Batı Felsefesi. Kitabın adı, aslında okurlara kitabın içerik ve ele alınma tarzına dair ipucu sunar nitelikte.

Eser, Ferry’nin eserin başlangıcında belirttiği gibi, felsefeye giriş kitabı. Bunun yanında, Ferry kitapta yer verdiği başlıklar hakkında okuru bilgi bombardımanına tutmuyor. Okur için konuları nasılları ve nedenleriyle ele alıyor. Bu yaklaşımı, okur açısından kitabın sindirilmesini daha cazip bir hale getirmekte.

Türkiye İş bankası Yayınları’ndan çıkan kitapta yer alan ana başlıklar sırasıyla şöyle: 1) Felsefe Nedir? 2) Antik Felsefeden Bir Örnek: Stoacılara Göre Bilgelik Sevgisi 3) Hristiyanlığın Yunan Felsefesi Karşısındaki Zaferi 4) Hümanizm veya Modern Felsefenin Doğuşu 5) Postmodernlik: Nietzcshe Örneği 6) Yapısöküm Ertesinde Çağdaş Felsefe.         

Felsefenin Kısa Tarihi- Nigel Warbunton  

Felsefe kitapları

Tıpkı Bryen Magee gibi, Nigel Warbunton da felsefeyi herkes için anlaşılır kılma gayretinde olan İngiliz filozoflardan. Bristol Üniversitesi’nde lisansını tamamlayan Warbunton, doktorasını Nottingham Üniversitesi’nde yaptı.

Üniversitede çalışma hayatı boyunca, felsefeye giriş niteliği taşıyan birçok eser kaleme aldı. Warbunton’ın bu eserlerinden bazıları da dilimize çevrildi: Paradigma Yayınları’ndan çıkan Felsefeye Giriş ve Dost Yayınları’ndan çıkan A’dan Z’ye Düşünmek. Felsefenin Kısa Tarihi ise Alfa Yayınları’ndan çıktı.

Sanıyorum ki eserin içeriğini, kitabın kapağında yer alan “varoluş hiç bu kadar eğlenceli olmamıştı!” ifadesi dışında hiçbir deyiş bu kadar iyi özetleyemezdi. Bu açıdan, kitabın felsefe tarihini eğlenceli bir anlatımla ele alan kitaplar arasında başı çektiğini rahatlıkla söyleyebilirim.

Kitap 40 bölümden oluşuyor. Bu sizi sakın korkutmasın. Çünkü ilk bakışta 40 başlık çok gibi görünse de kitap Warbunton’ın eğlenceli diliyle bir çırpıda bitiveriyor.      

Ahsen Kurtuluş Bilir

Felsefe ve Sosyoloji mezunuyum. Mezun olduktan sonra; Çocuklar için Felsefe (P4C), Akıl ve Zeka Oyunları Eğitmeni, İçerik Editörlüğü alanlarında sertifikalar aldım. Kendimi şöyle tanımlıyorum: Araştırıyor, Okuyor, İzliyor, Düşünüyor ve Yazıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir