ÖNERİ

Kitap Önerisi: Flaş Haber!

Kitap önerisi köşemizde bu haftaki konuğumuz, İngiliz yazar Evelyn Waugh’un kaleme aldığı Flaş Haber. Yedi yayınlarınca Emrah Serdan’ın çevirisi ile dilimize kazandırılan bu eseri bir çırpıda bitireceğinizi garanti edebiliriz. Ayrıca Yedi yayınlarında yazarın diğer eserlerinden “Gerileyiş ve Çöküş” ile yazara başarı ve ünü getiren “Brideshead’e Son Gidiş” adlı kitaplarını da bulabilirsiniz.

Kitaba geçmeden evvel biraz yazardan bahsedelim isterim.

Evelyn Waugh ve Kara Mizahı

1903 doğumlu yazarın babası edebiyat eleştirmeni Arthur Waugh ve abisi yazar Alec Waugh. Bu sebeple kendisinin de yazar olması pek de şaşılacak bir durum olmasa gerek. Waugh genç yaşlardan itibaren yazmaya başlar. Ancak okul hayatında bazı aşırılıkları sebebi ile öğrenimini yarıda bırakır.

Yaşamı boyunca bir çok ülkeye seyahat eder. II. Dünya Savaşı’nın çıkışıyla ısrarları sonucu yaşına rağmen orduya katılım hakkı kazanır. Ancak bir talim sonucu yaşadığı sakatlık sebebiyle cepheden çekilmek zorunda kalır. Bunun ardından uluslararası muhabirliğe başlar. Birçok ülkeyi ziyaret ederek yazarlığının yanı sıra gazetecilik mesleğini de icra eder. Eserlerindeki kara mizah ile ün yapar kendisi.

Flaş Haber! Ne Anlatıyor?

kitap önerisi

İşmaelya isimli bir Afrika ülkesinde var olduğu düşünülen bir iç savaş için tüm gazetelerin akın akın savaş muhabirlerini göndermesiyle başlar olaylar. Ancak ülkenin en büyük basın şirketi olan Garabet, isim benzerliği sebebiyle muhabirlikle uzaktan yakından alakası olmayan Boot’u İşmaelya’ya gönderir. Muhabir olmayan bir adamın tahmin edildiği gibi bir iç savaş olmayan bir ülkede yaşadığı absürt olaylarla dolu bir metin Flaş Haber.

Kitap boyunca bolca gülecek ancak altta yatan göndermeleri de göz ardı edemeyeceksiniz. Sömürge devletleri, yeraltı kaynakları için birbiri ile kıyasıya mücadele eden dev şirketler, basının manipülatif gücü hikâyenin arka planında size el sallıyor olacak. Anlayacağınız sizi sadece güldürmekle kalmayacak aynı zamanda uzaklara daldırıp bu düzen hiç mi değişmez diye de düşündürtecek bir kitap önerisi.

Hiciv sanatını ustalıkla kullanan Waugh, eserini yazarken uzun yıllar yapmış olduğu uluslararası muhabirlik mesleğinden de faydalanır. Hatta kitabın önsözünde şöyle der:

“Bu hikâyenin kaleme alındığı zamanlarda dış muhabirler eşi benzeri görülmemiş, hiç hak etmedikleri bir üne sahiptiler…. Habeşistan’da olduğum sırada bir İngiliz gazetesinin dış muhabiri olarak görev yapmıştım. Bu işten hiç anlamasam da meslektaşlarımın tuhaflıkları ve aşırılıklarını neşeyle gözlemlemiştim.”

Geçmişin Güncelliğini Koruması

Öncelikle kitabın 1938 tarihinde yazıldığını belirtmek istiyorum. Geçen onca zaman maalesef ki ülkelerin dış siyaset politikalarının istikrarlı bir şekilde korunduğunu gösteriyor bizlere. Waugh kitap boyunca kurguladığı tüm o absürt olaylar ile hem okuyucuyu eğlendiriyor hem de sistemi çok güzel iğneliyor.

Uzun zaman sonra bana ilaç gibi gelen bir kitap oldu Flaş Haber. O yüzden kitap önerisi olarak kendisinden bahsetmek istedim. Bolca kahkahanın sizi beklediğini söyleyebilirim. Ayrıca Evelyn Waugh ile de tanıştığıma çok memnun oldum. Zeki mizaha her zaman saygımız sonsuz.

Sizlere de şimdiden keyifli okumalar diliyorum.

Duygu Demir

Halkla İlişkiler mezunu bir Grafikerim. Kurumsaldan ayrılmam ile yeni bir alanda kariyer planlaması yaptım ve "anne" oldum. Şuan 3 yaşındaki oğlum ile gündüzleri varoluşsal sancılardan kuleler yaparken, geceleri Kazan için yazıp, çizip, düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir